Energy Center III, IV, V

Located in Houston’s Energy Corridor, Energy Center Three, Four, and Five boast 1.596 million sf of Class AA office space. Anchored by tenant ConocoPhillips and located at the southwest corner of Interstate 10 and Eldridge Parkway, the development includes numerous amenities such as an active greenspace and a water feature to provide outdoor areas for tenant enjoyment.

Energy Center Three, a 20-story, 546,000-sf office building includes a nine-level, free standing parking garage, high performance skin of glass curtainwall and metal panels, and a post-tension concrete structure. Additional amenities include a double height lobby, fitness center, conference center and dining facility. ConocoPhillips now owns this building.

Energy Center Four, a 22-story, 600,000-sf office building achieved substantial completion in the Fall of 2015 and is leased to ConocoPhillips. Energy Center Five, a 19-story, 450,000-sf building broke ground in the summer of 2014 and was completed in early 2016.

All three buildings are designed to achieve LEED Gold and to complement one another.

Devon’s new world headquarters serves as a focal point for the company and for Oklahoma City. Characterized by civic-scaled spaces, the corporate headquarters brings Devon’s local workforce together in a single state-of-the-art facility. A six-story glass rotunda with interior balconies serves as the entrance and connecting hub for the entire complex — and a dramatic setting for special events. The five-story podium houses the conference and training centers and employee amenities. The indoor Galleria includes dining areas overlooking the new park and landscaped plazas that are key elements in the overall site strategy.

Devon Energy is a 54 story, 1.8 million square foot corporate headquarters in Oklahoma City. The tower’s height and unique three-sided footprint make it a landmark throughout greater Oklahoma City. The uppermost portion of the tower tapers slightly to enhance its proportions and to produce an elegant, soaring form. At the tower’s top, each face is chamfered to create a triangular form to reflect the sky and offer a subtly changing presence on the skyline. The highly articulated mullion system integrates solar shading and night lighting, and adds richness and texture to the exterior.

The lighting scope includes a multi-level Rotunda structure, Lobby, Podium Conference Center, Auditorium, and all base building with tenant fit-out public areas.

Two significant elements are the Curtainwall integrated lighting system, and the Building Crown feature lighting. The Landscape lighting scope includes a public park with extensive water features, planting and stone work.

Occupying the entire 35th floor of the General Motors Building, the expansive views of Central Park and midtown Manhattan from Balyasny Asset Management’s (BAM) New York office are spectacular.

The 39,000 square-foot space consolidates four of BAM’s former offices into one. The new design changes the company’s spatial organization from traditional, private offices to a unified, modern, open office organization.

It was important to foster a high degree of connectivity within BAM’s office as well as the office’s relationship to the city. Reception, the trading floor and board rooms look out onto Central Park, while the East open offices, workstations and the library are met with unobstructed, eye-level views of some of New York’s most iconic architecture.

The trading floors utilize expansive luminous ceilings spanning the core circulation to the perimeter curtain wall, with local zone dimming / photocell control. The backlit ceiling that spans the trading area creates a cinematic experience, setting the tone for the high-intensity work on the floor.

Wood-paneled portals both separate and connect the open offices from the central hub of the office. Finishes create a clean, modern aesthetic while conveying a sense of distinguished timelessness. The office areas with Techzone ceiling systems have integrated flush linear lighting at work areas and down lighting at circulation.

Communal and social spaces are placed in the center of the floor. With the addition of the new cafe, library and fitness center, BAM’s previously dispersed staff are now able to work, dine, lounge, and work out together, fostering communication, collaboration and a sense of community—with a view. These areas are all illuminated with a combination of integrated Architectural and Decorative lighting to provide a warm and hospital environment.

The project lighting design scope included Reception, Trading Floor, Gallery, Typical Open Plan Work Areas, Private Offices, Boardroom, Meeting Rooms, Café, Fitness, Library Lounge and Restrooms.

The new Conde Nast Headquarters at One World Trade Center is comprised of 1.3 million square feet over 25 floors of Office, Executive and Amenity spaces with expansive views of New York Harbor.

In a transformational design and fit-out over 25 floors, the new headquarters celebrates the media company’s diverse brands while helping it transition to a high-performance and more fluid work process to support a broader range of delivery formats.

The open plan areas include a custom ceiling system aligned with the structural grid and integrated flush lens linear lighting. Elevator Lobbies include dynamic Architectural linear down lighting solutions. A dramatic spiral staircase connects two amenity floors housing specialty functions, including a Cafeteria, Coffee Bars, Reception and Gallery Spaces utilizing a combination of integrated Architectural lighting and custom decorative fixtures.

The comprehensive brand positioning and environmental graphics program unifies the Condé Nast identity within the public spaces, while allowing each brand to express itself within its own workspace.

Other Amenity areas include the reference library, test kitchens, salons, photo studio and multifunctional conference center. The project has received a LEED Gold rating

 

This 1.25 million square foot headquarters for the Comcast Corporation rises 58 stories, with typical floor plates ranging between 23,000 and 28,000 gsf. A 975-foot-high faceted obelisk, the tower is clad in silvery high-performance glass with ultra-clear, low-iron glass at the building’s corners and crown. Comcast Center and its south-facing, half-acre plaza straddles the underground tracks and concourse of Suburban Station, Philadelphia’s primary commuter rail gateway.

A 120-foot-high light-flooded public winter garden connects the concourse with its shops and food hall to the tower and plaza above. The winter garden features a double-skin glass curtain wall with sunscreens and louvers which optimize daylight and views while moderating daily and seasonal thermal performance. Radiant heating, thermal extraction, and displacement ventilation combine to provide exceptional energy performance for this civic-scaled space. The winter garden houses Humanity in Motion, a commissioned installation by American sculptor Jonathan Borofsky, and The Comcast Experience, a high-definition video installation by David Niles of Niles Creative Group.

Three three-story “sky-atria” in the lower portion of the tower’s south facade overlook the plaza and provide tenants with unique and identifiable homes. At the time of its certification, Comcast Center was the tallest LEED™ CS Gold building in the U.S.

The Chicago offices of Balyasny Asset Management (BAM) are located on two penthouse floors (49th & 50th) of the 52-story River Point office tower designed by Pickard Chilton Architects. The Interior Designers for BAM were Valerio Dewalt Train Associates, Inc., Chicago.

The project is comprised of two floors interconnected by a monumental stair with magnificent commanding views of the Chicago River and downtown cityscape.

The office areas feature Techzone ceiling systems with integrated flush lens linear lighting at work areas and down lighting at circulation. Communal and social spaces such as the Café, Library and Fitness Center are all illuminated with a combination of integrated Architectural and Decorative fixtures to provide a warm hospitality environment.

The project lighting design scope included Reception, Library, Fitness, Yoga, Café, Game Room, Private Offices, Trading Floor, Open Plan Work Areas and Board Room.

Complementing and completing the adjacent Four Oaks Place, owned by TIAA-CREF and designed by Cesar Pelli & Associates, 1500 Post Oak Boulevard creates a new focal point for the development and defines a fresh southern edge along the complex’s central garden. The office tower welcomes visitors with a spacious, naturally lit lobby and bridge connection to BHP’s existing building. At night, the prismatic crown atop the building reveals the building’s presence in the Houston skyline.

Quentin Thomas Associates design all areas of the base building public areas, exterior landscape site building accent lighting as well as single tenant interior fit out for the project. The 30 floors of Tenant space include open plan work areas and extensive amenity spaces with Cafeteria Dining, Business Center, Auditorium, Conference Center and Outdoor Dining Terrace.

Seven levels of parking serve the building’s Class-A office space. The efficient floor plates conserve resources and lend themselves to convenient planning and office space management by tenants. One particularly innovative feature are the glass curtain wall clads of the tower. Articulated by a delicate screen of sunshades, they reduce heat gain from the Texas sun, while bringing a more intimate scale to the building.

The tower design includes numerous sustainable features, and achieved LEED-CS Gold certification.

The El Paso Building, constructed in 1963, consists of a 33-story 1.2 million square foot
steel-framed high rise located in downtown Houston, Texas. For this complex in-place renovation, Gensler repositioned the 40-year-old classic downtown tower, significantly improving El Paso’s workplace in terms of daylight, flexibility and employee collaboration. Agile, modular workplace neighborhoods and a “kit of parts” allow each business unit to customize its own space.

The lighting design scope included both base building public areas, site lighting and interior tenant fit out. The office levels, executive levels and amenity areas were designed to transform the pedestrian and visitor experience.

Moreover, the conversion of two mechanical floors to a floor-by-floor system reclaimed 30,000 usable square feet as Executive Floors and Boardroom, bringing the buildings total square footage to 1.2 million sq. ft.

The surrounding plaza and entry were redesigned with featured landscaping and seating areas. Company operations continued without disruption during the course of the project.

 

BG Group Place is a signature 46-story office tower developed by Hines and located in downtown Houston at 811 Main Street. Containing approximately 1.5 million square feet the stunning Houston development was designed by the internationally recognized architectural firm of Pickard Chilton.

The new tower has enlivened Houston’s historic Main Street aesthetically and demographically. While the building’s surface reflects Houston’s glittering downtown, its upper floors serve as the headquarters for BG Group, a British natural gas firm. The ten-story podium of stores and restaurants, connector tunnel contribute to street and below street level vibrancy. A sky-garden at the 39th floor surrounds a five-story atrium that glows in the night skyline.

Certain distinctive elements of the design originate in the Texas climate. Horizontal sunshades of glass and aluminum sweep around the building’s curved north and south facades, protecting tenants from the Texas sun while allowing daylight in the tower as well as expansive views out. Vertical glass fins shade the west façade from the low evening sunlight. These cooling features helped BG Group Place be the first LEED-CS Platinum-certified skyscraper in Texas, adding innovative sustainability to the building’s contributions to the city.

The lighting deisng scope encompassed all base building components including all public areas, building feature lighting and site landscape lighting. A sky garden at the 39th floor surrounds a five story atrium illuminated with integral curtain wall lighting and provides a glow effect in the night skyline.

The Shell Woodcreek Campus Phase III expansion includes the addition of two new 12 story office buildings totaling 760,000 square feet with conference center, executive level, servery/dining, retail and six level parking structure to the existing campus.

Phase IV includes another 336,000 sf office building with standalone childcare facility currently in construction. Lighting scope included all interior public areas, exterior landscape, building accent lighting, and streetscape / roadway lighting.

Hines acted as development manager, supervised and coordinated all of the design components, construction and development of the Shell Woodcreek expansion. The expansion also included extensive landscape and an eight-level garage with 1,530 parking spaces and was completed in 2014.